de man die alles zag
deborah levy

Uitgeverij De Geus Verwacht 19/11/2019
Vertaling door Koen Boelens en Anneke Bok

In 1989 wordt Saul Adler aangereden op Abbey Road. Er is niets aan de hand. De jonge, beeldschone historicus kan zich gewoon nog laten fotograferen op de plek van de beroemde Beatlesplaat door zijn vriendin, kunststudente Jennifer Moreau, zoals ze van plan waren. Nog dezelfde dag maakt zij het uit en vertrekt Saul voor onderzoek naar communistisch Oost-Berlijn, waar hij mensen ontmoet die hem zijn leven lang zullen bijblijven.

In 2016 wordt Saul Adler aangereden op Abbey Road. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In de dagen die volgen is hij maar nauwelijks bij bewustzijn. Oude herinneringen dringen zich op, mensen verzamelen zich rond zijn bed. Jennifer Moreau is erbij, maar er ontbreekt ook iemand. De briljante nieuwe roman van Deborah Levy zweeft tussen tijdzones, tussen liefdes, tussen het oude en nieuwe Europa en onderzoekt de blinde vlekken die kunnen ontstaan als we geconfronteerd worden met de geschiedenis, die van de wereld en die van onszelf.

Voor meer informatie, zie de website van uitgeverij De Geus.

voorplat_300p.jpg


hoe je mollen vangt en een wordt met de natuur
marc hamer

Uitgeverij De Geus Verwacht 15/10/2019
Vertaling door Koen Boelens en Anneke Bok

Knielend in een modderig veld, iets zachts met blauwzwart haar in zijn hand, zweert Marc Hamer dat hij, na jaren als mollenvanger, nooit meer een mol in een val zal laten lopen. In dit oprechte en subtiele boek vertelt Hamer hoe dit bijzondere beroep op zijn pad kwam en wat hij leerde van de vele uren die hij doorbracht in de natuur van Wales, op zoek naar het bijzondere beestje dat in het donker onder onze voeten leeft.

Een poëtisch boek over onze menselijkheid en sterfelijkheid, vol prachtige natuurobservaties en wetenswaardigheden over de mol, en doortrokken van dankbaarheid voor een leven dat geleid mocht worden in de natuur, die zelfs in tijden van wreedheid en verval nog schoonheid biedt.

Voor meer informatie, zie de website van uitgeverij De Geus.

voorplat_300p.jpg

the chronicles

Voor The Chronicles 2018 vertaalde Koen Boelens vijf columns van de Singaporese auteur Sharlene Teo over het Crossing Border-festival in Den Haag.

Voor meer informatie, zie de website van The Chronicles.

"Deze motherfucker laat zich niet zomaar vertalen"
jonathan reeder

In: Filter. Tijdschrift over vertalen. Jaargang 24, nummer 2. Vantilt, 2017. 

Voor een fragment, zie de website van tijdschrift Filter.